Poliuretán modell- és szerszámtáblák

A modellek és eszközök létrehozása viszonylag rövid idő alatt mély átalakuláson ment keresztül. A kézi megmunkálásról a marással és CNC központtal történő megmunkálásra való áttérés megkövetelte a hagyományos anyagok (fa, ötvözetek, könnyűfémek) szintetikus anyagokkal való helyettesítését, amelyek könnyen feldolgozhatók és nagyon jó méretstabilitásúak.

A poliuretán táblák elsősorban sűrűségük szerint modellező táblákra és szerszámtáblákra oszthatók. Különböző 0,08 és 1,7 kg/dm³ közötti sűrűségű lapok közül lehet választani. A sűrűség széles skálája lehetővé teszi a felületminőség és a mechanikai tulajdonságok szempontjából megfelelő táblák kiválasztását.

Az 1000 kg/m³-ig terjedő sűrűségű könnyű táblák könnyen feldolgozhatók. Ezeknek a tábláknak a legfontosabb előnye az alacsony sűrűségük és viszonylag nagy keménységük, így könnyen ellenőrző mérésekhez és gyorsan feldolgozható, kidolgozható részletekhez használhatók.

A közepes sűrűségű, 1200-1500 kg/m³-es táblák megmunkálásuk igényesebb, de egyértelműen jobb mechanikai paraméterekkel rendelkeznek, beleértve a 82 Shore D keménységet, és gyakran nagyobb az ütés- és kopásállóságuk, mint a kisebb sűrűségű táblák. Használják lemezként a hőformázáshoz használt formákhoz, lemezként öntödei modellekhez, formákhoz és modellekhez laminátumokhoz, valamint kész részletek gyártásához a reklámban és az iparban.

A piacon a legértékesebbek az 1600-1700 kg/m³ sűrűségű táblák. Nehezebben feldolgozhatóak és magasabb az ára, mint a kisebb sűrűségű táblák, de jellemző rájuk a hőmérsékletváltozással szembeni nagy méretstabilitás és a nagy keménység. Ha a nagy sűrűségű szerszámlemezek jó hőállósággal és jó méretstabilitással párosulnak, felvehetik a versenyt az alumíniummal, például hőformázó formák, lemezszerszámok, öntödei modellek és mérőeszközök alapanyagaként.